En takläggare arbetar på ett tak

Hitta en takläggare i Floby, Västra Götaland

 

Praktisk guide för dig som behöver fixa taket.

Att ha ett bra tak är a och o. Det är lätt att glömma bort takets funktion. Om du inte har ett bra fungerande tak så kan hela byggnaden förstöras. Taket utsätts för vädrets makter mer än någon annan del av huset. Här i sverige så utsätts taket för stora påfrestningar med kraftigt regn, bitande kyla, stora snömängder och hård vind. Det kräver att taket är ordentligt byggt så att det håller för påfrestningarna.

De olika taktyperna

Tegeltak

Taktegel

Den vanligaste typen av tak är naturligtvis tegel. Taktegel är starkt och tåligt och tillverkas av lera som bränns till tegel. Det klarar kraftiga temperaturvariationer och kan hålla i över 100 år. Idag kan man få taktegel i olika profiler, färger, struktur och egenskaper. Allt efter tycke och smak. Det skall ju passa byggnadens utseende och själ. Lutningen på taket och kostnaden avgör vilken panna som passar bäst. Kolla med din återförsäljare vilken som passar just ditt hus bäst.

betongpannor

Betongpannor

Betongpannor är en nyare variant av tegelpannor. Dom är i regel större och jämnare i formen. Det finns både obehandlade och behandlade betongpannor och båda sorterna är tillverkade av genomfärgad betong. De ytbehandlade pannorna är mer motståndskraftiga mot mossa och annan yttre påverkan så de behåller sitt fina utseende under längre tid. Ytbehandlingen gör dock att pannorna blir lite halare så snön åker oftast av ett sådant tak vilket kräver att man säkrar upp så att snön inte orsakar skador.

Betongpannor väger mer än tegel, vilket kan vara till nackdel på vissa tak om det inte är byggt för att klara den extra vikten. Eftersom betongpannor är tätare i strukturen än tegelpannor så håller dom oftast längre. De flesta tillverkarna erbjuder därför i regel en lång garantitid, oftast upp emot 10 år. Kolla upp garantin innan köp.

För det mesta kostar också betongpannor mindre än tegel och finns också i ett större sortiment.

Takpannor fibercement

Fibercementpannor

Har man en låg vinkel på taket kan fibercementpannor vara ett alternativ. Dessa pannor kan läggas ner till 14 graders vinkel (ner till ca 10 grader under vissa förutsättningar). Dessa tak har inte lika många skarvar som andra tak och läggningen är lite annorlunda för att få taket tätt. Fibercementpannor är ingen ny produkt. Fram till 70-talet användes asbest som armering. Dessa produkter kallades då för Eternit. Idag tillverkas fibercementpannor dock utan asbest eftersom det är mycket hälsofarligt.

Fibercementpannor finns i olika profiler och färger. Det finns t.o.m. skivor som liknar skiffer. Fibercement är ett miljövänligt material som tillverkas av naturliga råvaror.

Takpannor i plåt

Plåttak

Takpannor i plåt är underhållsfria och lätta att lägga. De är också prisvärda. Idag finns det en mängd olika former och färger. Plåttak behöver dock fästas ordentligt för att inte lossna och blåsa iväg.

Att välja tak

När du skall välja tak skall du titta på det material du tycker passar till byggnaden och omgivningen. Tegelpannor är vanligast men betongpannor har idag vunnit mark. Du skall också ta hänsyn till takets lutning när du väljer tak. Takets uppgift är ju att hålla fukten ute och tak med mindre lutning måste ha bättre tätning i skarvarna för att regn och snö inte skall tränga in. Man skall då välja takpannor med falsning eller till och med dubbelfalsning.

Det vågformade taket bidrar till god ventilation vilket annars kan ge kondens under takpannorna som på sikt kan orsaka fuktskador på innertaket.

Att byta och renovera tak

Att byta eller renovera tak kräver ett bra underarbete och att det görs professionellt. Det betyder inte att du måste anlita en hantverkare, men om du anlitar en professionell hantverkare får du garantier på utfört arbete vilket är inte nog så viktigt. Dessutom kan det vara riskfyllt att arbeta på hög höjd.

 

Hitta rätt hantverkare

Det kan vara svårt att hitta rätt hantverkare för just ditt behov. Börja med att se över ditt behov. Ta bilder på ditt tak och skriv ner så bra du kan vad du behöver hjälp med. Skriv också ner din budget. Skicka sedan in detta underlag till olika firmor och begär offerter, åtminstone 5-6 st. Då får du en bra bild av vad det kommer att kosta och du kan sedan välja bland offerterna en firma som passar ert behov och budget. Det kommer att löna sig att lägga lite tid på detta.

Ta också in referenser. Fråga personer som anlitat dem. Googla runt och titta på vad andra skrivit om dem. Åk gärna ut och titta på redan utförda arbeten.

Glöm inte att kolla om företaget har F-skatt och är momsregistrerat.

Och inte minst, kräv att få garantier på utfört arbete.

Lycka till!